Evrenye'den Doğal Kestane Balı
BÖLGE FLORASI

Ballar, üretimi yapılan bölgenin ballı bitki çeşidine göre farklı renk, tat, koku ve özelliklere sahiptir. Karadeniz bölgesinin kendine özgü bitki varlığı içinde yer almakta olan; Kestane Ağacı, Ormangülü, Ihlamur, Böğürtlen, Ballıbaba ve Akasma bölgenin ballı bitki çeşidi olarak sayılabilirler.
KESTANE AĞACI

Çiçeklenme dönemi Haziran-Temmuz aylarıdır. Dağlık ve ormanlık alanlarda yetişir. Boyu 10-15 metreye ulaşan dolgun, gövdeli ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Meyveleri Ekim-Kasım aylarında olgunlaşır. Ayrıca kerestesi değerli olup mobilya sanayinde kullanılmaktadır.
ORMANGÜLÜ

Çiçeklenme dönemi Mayıs-Haziran aylarıdır. Kayın ormanları ve yol kenarlarında yetişir. Yapraklarını dökmeyen, sürekli yeşil, sık dallı ve çalımsı bir bitkidir.
IHLAMUR AĞACI

Çiçeklenme dönemi Temmuz ayıdır. Kışın yaprağını döken, 30 metreden daha çok boylanabilen uzun ömürlü bir ağaçtır. Bir orman ağacı olmaktan çok park ve bahçe ağaçlandırması için dikimi yapılmaktadır. Kerestesi mobilya yapımında kullanıldığı gibi çiçekleri ve genç yaprakları tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
BÖĞÜRTLEN

Çiçeklenme dönemi Mayıs-Ağustos aylarıdır. Orman açıklıkları, fundalıklar, taşlı tepeler ile nehir ve göl kenarlarında yetişir. Dikenli çalılar olup 2 metereye kadar boy atabilmektedirler. Çiçekleri beyaz, pembe ve morumsu bir renkte olup şemsiyemsi ve salkım şeklindedir. Yenilebilen meyvesi siyah renktedir. Bitkinin tıbbi değeri vardır.
BALLIBABA

Çiçeklenme dönemi Mart-Haziran aylarıdır. Tepeler, açık alanlar, ekili alanlar, yol kenarları ve boş arazilerde yetişir. Tek yıllık otsu bitkidir. Ülkemizde yaygın olarak yetişen ballıbaba'nın çiçeklenme döneminin çok uzun olması, bitkiyi arıcılıkta önemli kılar.
AKASMA

Çiçeklenme dönemi Haziran-Ağustos aylarıdır. Fundalık ve ormanlık bölgelerde yetişir. Kışın yaprağını dökebilen ve 15 metreye kadar tırmanabilen bitkinin kokulu olan çiçekleri 7-13 cm uzunluğundaki salkımları oluşturur. Organik madde bakımından zengin kireçli toprakları sever.